Оцінка функціонального стану боксерів високого класу в період безпосередньої підготовки до головних змагань - Кіприч, Сергій Володимирович; Романчук, Олександр Петрович; Сосновський, Дмитро Дмитрович; Kiprych, Sergiy; Romanchuk, Oleksandr; Sosnowskyi, Dmytro (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Мета статті – експериментальна перевірка й обґрунтування можливості практичного використання методу оцінки змін функціонального стану боксерів за показниками варіабельності серцевого ритму, спонтанного дихання та нейродинамічних властивостей організму для вдосконалення управління фізичними навантаженнями в ударних і змагальних мікроциклах. Матеріал: у дослідженні взяли участь 19 боксерів високої кваліфікації. Результати: аналіз індивідуальні відмінності змін центильного розподілу показників у процесі управління процесами втоми-відновлення в циклі тренувального заняття до, після й на наступний день після тренувального заняття. На цій основі показано відмінності умов для формування сприятливої адаптації боксерів до фізичних навантажень в природних умовах спортивної підготовки. Висновки: при дослідженні боксерів установлено відмінності функціонального стану організму перед навантаженням, у процесі та в період після дії тренувального заняття. Показано відмінності ступеня готовності спортсменів до тренувального заняття, реакції організму на навантаження й активації відновних реакцій. Корекція тренувального процесу на підставі зазначених показників функціонального стану дала змогу збільшити ефективність спеціальної фізичної підготовки протягом трьох циклів вимірювань. The objective of the article experimental verification and substantiation of the possibility of practical use of the method of assessment of changes in the functional state of boxers according to the indices of heart rate variability, spontaneous breathing and neurodynamic properties of a body for improving the management of physical loads in intensified and competitive microcycles. Material: the study involved 19 boxers of high qualification. Results: analysis of individual differences changes of centile distribution of indices in the process of control of fatigue-recovery process in a cycle of a training session before, after, and on the day after the training session. On this basis, it is shown the difference of conditions for formation of favorable conditions for boxers’ adaptation to physical stress in natural conditions of athletic training. Conclusions: while examining boxers it was established the changes of the functional condition of an organism before loads, in the process and in the process of aftereffect of the training session. It was shown differences of the level of readiness of athletes to a trainings session, recreation of an organism after loads and activation of renewable reactions. Correction of the training process on the basis of the indicated indicators of the functional state let us increase the efficiency of special physical training during all three measurement cycles.
Evaluation of the Functional State of High-class Boxers During the Immediate Preparation for the Main Competitions
Keywords: функціональний стан; боксери високої кваліфікації; спортивне тренування; functional state; high-class boxers; athletic training