Механізми запобігання корупції у сфері державного управління - Глущук, Олена Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено теоретичні та практичні аспекти реалізації антикорупційної політики в Україні, визначено сутність, напрями та особливості механізмів запобігання корупції у сфері державного управління. Проаналізовано нормативно-правову базу, діяльність Національного агентства з питань запобігання корупції, Національного антикорупційного бюро України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Вищого антикорупційного суду, а також внутрішні антикорупційні механізми в органах публічної влади. На основі проведеного дослідження виявлено основні проблеми, що перешкоджають ефективній реалізації антикорупційної політики: високий рівень корупційних ризиків у сфері державних фінансів та закупівель, слабка координація антикорупційних органів, низька результативність судових процесів, недостатній захист викривачів та політичний вплив на роботу інституцій. Запропоновано напрями вдосконалення: посилення незалежності антикорупційних органів, удосконалення законодавства, розширення цифровізації у сфері публічного управління, підвищення рівня антикорупційної освіти, а також адаптація міжнародного досвіду
Keywords: корупція; антикорупційна політика; публічне управління; НАЗК; НАБУ; САП; ВАКС; прозорість; запобігання