Леся Українка у творчій рецепції Юрія Косача та Ігоря Костецького - Вісич, Олександра; Visych, Oleksandra (Німецько-Українське Наукове Об’єднання ім. проф. Юрія Бойка-Блохина, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті аналізується інтерпретація феномену Лесі Українки у критичному та драматичному доробку Ігоря Костецького та Юрія Косача. Простежено спільні й відмінні тези у есеїстиці обидвох митців діаспори щодо культуротворчого потенціалу Лесі Українки. Вплив авторки на драматургію обидвох письменників-мурівців реалізується на жанровому рівні, завдяки використанню європейського інтертексту, схожого застосування метадраматичних прийомів та ігрових стратегій. The article analyzes the interpretation of Lesya Ukrainka’s phenomenon in critical and dramatic works of Ihor Kostetski and Yuri Kosach. It is traced the common and different theses in the essays of both diaspora artists concerning the cultural potential of Lesya Ukrainka. The author’s influence on the dramaturgy of both writers of Ukrainian Artistic Movement (MUR) is implemented at the genre level, due to the usage of European intertext, metadramatic techniques and play strategies.
LESYA UKRAINKA IN CREATIVE PERSEPTION OF YURIY KOSACH AND IHOR KOSTETSKY
Keywords: діаспора; МУР; код; топос; метадрама; інтертекст; diaspora; MUR; code; topos; metadrama; intertext