Роль факторів ризику виникнення остеодефіциту у хворих із дегенеративно-дистрофічними захворюваннями хребта та в їхній фізичній реабілітації - Фурман, Юрій Миколайович; Furman, Yuriy (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
Дегенеративно-дистрофічні захворювання (ДДЗ) хребта значною мірою визначаються наявністю й вираженістю деструктивних змін кісткової тканини. Під час проведення денситометричного дослідження встановлено, що в 72,3 % обстежених спостерігали порушення мінералізації кісткової тканини (КТ). Їх трактували як диференційовану остеопенію та остеопороз. Аналіз основних факторів, які беруть участь у формуванні порушень структурно-функціонального стану КТ у хворих на ДДЗ хребта, засвідчив, що найбільш значущими з них є похилий вік, менопауза та індекс маси тіла. Ці ознаки постають прогностичними критеріями розвитку кісткової деструкції в пацієнтів із ДДЗ хребта й повинні враховуватися під час фізичної реабілітації. The degenerative-dystrophic disease (DDD)of the spinal cord is largely determined by the presence and severity of destructive changes in bone tissue. Densitometric examination revealed that 72,3 % of the examined patients had a bone mineralization (MD) disorder. These changes were treated as differentiated osteopenia and osteoporosis. Analysis of the main factors involved in the formation of structural and functional disorders of MD in patients with spinal cord injury, found that the most significant of them are elderly age, menopause and body mass index. These signs appear as prognostic criteria for the development of bone destruction in patients with spinal cord injury and should be taken into account in physical rehabilitation.
Тhe Role of Risk Factors in the Emergence of Osteo-Deficiency in Patients with Degenerative-Dystrophic Diseases of the Spine and in their Physical Rehabilitation
Keywords: фактори ризику; остеодефіціт; дегенеративно-дистрофічні захворювання хребта; risk factors; osteodecidity; degenerative-dystrophic diseases of the spine