Обґрунтування та розробка корекційно-профілактичних комплексів з урахуванням рівня стану біогеометричного профілю постави дітей 5–6 років у процесі фізичної реабілітації - Кашуба, Віталій Олександрович; Носова, Наталія Леонідівна; Коломієць, Тетяна Василівна; Маслова, Олена Володимирівна; Бондар, Олена Михайлівна; Kashuba, Vitaliy; Nosova, Nataliya; Kolomiyets, Tetyana; Maslova, Olena; Bondar, Olena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Модернізація освіти сьогодні зумовила необхідність упровадження в процес фізичної реабілітації дошкільнят сучасних видів рухової активності й новітніх оздоровчих підходів. Нині численні дослідники поглиблено вивчають стан опорно-рухового апарату та окреслюють шляхи подолання негативних наслідків, які спричиняють порушення постави в дітей дошкільного віку. Мета дослідження – розробка комплексів вправ як засобів практичної реалізації запропонованої нами технології контролю стану біогеометричного профілю постави дітей 5–6 років у процесі фізичної реабілітації. Методи дослідження – аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури, систематизація, контент-аналіз, педагогічні методи дослідження, методи математичної статистики. Контингент досліджуваних становив 70 дітей старшого дошкільного віку. Аналіз стану постави дітей 5–6 років за останні роки не дає підстав для оптимізму. Отримані нами дані в ході виконання дослідницької діяльності дали змогу розробити комплекси вправ як засобів практичної реалізації запропонованої нами технології контролю стану біогеометричного профілю постави дітей 5–6 років у процесі фізичної реабілітації. Цільове використання корекційно-профілактичних комплексів підтвердило свою ефективність у процесі фізичної реабілітації дітей 5–6 років. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробкою та впровадженням концепції корекції та профілактики функціональних порушень опорно-рухового апарату дітей старшого дошкільного віку в процесі фізичної реабілітації. Modernization of education at the present time has necessitated the introduction of the modern types of motor activity and modern health-improving approaches in the process of physical rehabilitation. At the moment, numerous researchers investigate in depth the state of the musculoskeletal system and outline the ways of overcoming the negative consequences that cause disturbances of posture in preschool children. The bjective of the study was to develop exercise complexes as a means of practical implementation of the technology we proposed for monitoring the status of the biogeometric profile of children aged 5–6 years old in the process of physical rehabilitation. The methods of research: analysis and generalization of data of scientific and methodological literature, systematization, content analysis, pedagogical methods of research, methods of mathematical statistics. The contingent of the examined was 70 children of senior preschool age. The analysis of the condition of the posture of children aged 5–6 years old in recent years does not give grounds for optimism. The data obtained by us during the research activity made it possible to develop complexes of exercises as a means of practical realization of our proposed technology of monitoring the status of biogeometric profile of children aged 5–6 years old in the process of physical rehabilitation. Targeted use of correctional and prophylactic complexes confirmed its effectiveness in the process of physical rehabilitation of children aged 5-6 years old. Prospects for further research are related to the development and implementation of the concept of correction and prevention of functional disorders of the musculoskeletal system of children of senior preschool age in the process of physical rehabilitation.
Justification and Development of Correction and Preventive Complexes Taking Into Account the State of the Biogeometric Profile of the Posture of Children Aged 5–6 Years Old in the Process of Physical Rehabilitation
Keywords: діти дошкільного віку; постава; корекційно-профілактичні комплекси; фізична реабілітація; children of preschool age; posture; correctional and prophylactic complexes; physical rehabilitation