Фізична підготовленість дівчат 14–15 років, які спеціалізуються з бігу на 800 метрів - Калитка, Світлана; Савчук, Світлана; Карабанова, Надія; Kalytka, Svitlana; Savchuk, Svitlana; Karabanova, Nadiya (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
Підготовка спортсменок, які спеціалізуються з бігу на середні дистанції – процес багаторічний та бага- тогранний. Він уключає фізичну, тактичну, технічну й психологічну підготовку. У статті проаналізовано ха рактеристику фізичних навантажень, що застосовуються в спортивному тренуванні дівчат віком 14–15 років, які спеціалізуються з бігу на середні дистанції. Висвітлено вплив тренувальних навантажень на фізичну підготовленість спортсменок на основі комплексного вивчення динаміки спеціальної працездатності. Установлено вірогідний приріст результатів із бігу на 400 м, 800 м, 1500 м, і 3000 м в ЕГ (р‹0,6), що свідчить про розвиток аеробної та анаеробної витривалості в дівчат, які спеціалізуються з бігу на 800 м. За показниками бігу на 30 м із ходу, 100 м, 200 м та човникового бігу, нами установлено приріст результатів в ЕГ (р›0,06), що свідчить про незначний розвиток їхніх швидкісних і координаційних можливостей. Отже, збільшення обсягу тренувальних навантажень, засобів спеціальної підготовки ефективно вплинули на розвиток спеціальної підготовленості дівчат ЕГ. Preparation of female runners at middle distances is very lasting and many-sided. It includes physical, tactical, technical and psychological preparation. In the article it was analyzed characteristics of physical loads applied in sports trainings, it is highlighted influence of training loads on physical prearation of girls aged 14–15 who specialized in running at 800 m on the basis of complex study of dynamics of special workability. It is determined possible growth of running results at 400 m, 800 m, 1500 m and 3000 m in the experimental group (p <0,6) that indicatives of development of anaerobic and aerobic stamina among girls who specialize in running at 800 m. The growth of results in an experimental group (p> 0.06) has been established in terms of 30 m, 100 m, 200 m running and shuttle run. Therefore, growth of the volume of training loads, applying of means of special preparation have effectively influenced the development of special preparation of girls in an experimental group.
Physical Preparation of Girls Aged 14–15 Specialized in 800 m Running
Keywords: фізична підготовленість; спортивнее тренування; physical preparation; sports training