Український футуризм у вітчизняних аналітичних працях - Чоп, Тамара; Chop, Tamara (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Стаття присвячена вивченню окремих естетичних категорій українського футуризму в аналітичних роботах критиків початку минулого століття і сучасників. Визначається рівень і повнота теоретичного погляду на естетичну концепцію напряму, його залежність від існуючої ідеології. Критичні статті, присвячені українському футуризму, виходять синхронно розвитку самого напряму. Провокативні, категоричні характеристики цього творчого напряму було складно зрозуміти і прийняти, тому сприйняття його публікою і критиками було спочатку негативним. Об'єктивна оцінка футуристичних експериментів була досить рідким явищем і стосувалася загальних положень концепції. Новий сплеск досліджень в 1990-х рр. У полі зору учених потрапляють не лише ідеологічні конструкції панфутуризму, але і особа його засновника, основні теоретичні постулати. ХХI століття заново відкриває авангард, і творчість пан футуризму, притягує увагу не лише літературознавців, але і філософів, естетів. У той час кількість аналітичних робіт, присвячених категоріям, виробленим футуризмом, залишається недостатньою для формування загальної естетичної категорії напряму.
Ukrainian Futurism in Native Analytical Works
Keywords: футуризм; futurism; М. Семенко; M. Semenko; динамізм; dynamism; естетика; aesthetics; бібліографія; bibliography; критика; criticism; 7.072.3