Чинники функціонування й розвитку туризму в сучасних умовах - Мазурець, Роман; Mazurets, Roman (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Досліджено основні чинники функціонування й розвитку туризму. Визначено туристичні ресурси як основний складник розвитку туристичної сфери та наведено головні підходи до їх класифікації. Виокремлено дві великі групи чинників розвитку туризму – природні та антропогенні. До природних туристичних ресурсів віднесено природні й природно-антропогенні геосистеми, природні об’єкти, явища та процеси, які слугують або можуть слугувати для організації відпочинку, туризму, лікування й оздоровлення людей. До антропогенних туристичних ресурсів уключено пам’ятки культури (історії, архітектури, археології, мистецтва, місця, пов’язані з життям і діяльністю видатних людей тощо), різні подієві ресурси (фестивалі, концерти тощо), функціонування музеїв і культурнорозважальних закладів. Исследованы основные факторы функционирования и развития туризма. Определены туристические ресурсы как основной фактор развития туристической сферы и приведены основные подходы к их классификации. Выделены две большие группы факторов развития туризма: природные и антропогенные. К природным туристическим ресурсам отнесены природные и природно-антропогенные геосистемы, природные объекты, явления и процессы, которые служат или могут служить для организации отдыха, туризма, лечения и оздоровления людей. К антропогенным туристическим ресурсам включены памятники культуры (истории, архитектуры, археологии, искусства, места, связанные с жизнью и деятельностью выдающихся людей, и т. д.), различные событийные ресурсы (фестивали, концерты и т. д.), функционирование музеев и культурно-развлекательных заведений. The basic factors of tourism functioning and development are studied. Tourist resources as the main factor of tourism development and the main approaches to its classification are analyzed. Two major factors of tourism development: natural and anthropogenic are revealed. Natural and natural-anthropogenic geosystems, natural objects, phenomena and processes that serve or can serve for recreation, tourism, treatment and rehabilitation of people are considered to be natural tourism resources. Monuments of culture (history, architecture, archeology, art, places associated with the life and work of famous people, etc.), resources of various events (festivals, concerts, etc.), operation of museums and cultural entertainment are considered to be anthropogenic tourism resources.
Factors of Tourism Functioning and Development in Contemporary Conditions
Keywords: туризм; туристична галузь; туристичні ресурси; tourism; tourist industry; travel resources