Закономірності наповнення українського релігійного словника - Ковтун, Альбіна; Kovtun, Albina (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті здійснено спробу з’ясування позамовних чинників, що впливали на формування, становлення й функціонування релігійної лексики: відсутність єдиної конфесійної єдності (попри перевагу православ’я) та зв’язок релігійного й національного; окреслено основні закономірності наповнення релігійного словника української мови: іншомовні запозичення лексем із релігійними значеннями, вторинне освоєння лексем (переосмислення язичницьких значень, утворення релігійних значень від нерелігійних, вторинних релігійних від прямих релігійних, переносних нерелігійних від прямих релігійних (стійких, нестійких)), оновлення лексичного складу синонімічними відповідниками (абсолютними, семантичними, стилістичними, фразеологічними), залучення власного словотвірного ресурсу. Окреслені тенденції підтверджують важливу роль релігії в житті українців, підкріплену активним розвитком релігійної лексики, та «просвічування національного ядра», виявлене у питомих відповідниках до запозичених лексем та новостворених лексичних одиницях і значеннях. The paper presents an attempt to clarify the extra-linguistic factors that affect the formation, establishment and functioning of the religious vocabulary: the lack of denominational unity (despite the advantage of Orthodoxy), the relationship of the religious and the national. The principles of Ukrainian religious vocabulary filling are set out: foreign language religious lexemes borrowing, secondary assimilation of lexemes (reinterpretation of pagan meanings, derivation of religious meanings from nonreligious ones, derivation of secondary religious meanings from direct religious ones, derivation of figurative non-religious meanings from direct religious ones (fixed and unsettled), updating of vocabulary with synonymous analogues (absolute, semantic, stylistic, phraseological), employing native word-formation resource. These tendencies confirm the important role of religion in the life of Ukrainians evidenced by the religious vocabulary active development, and the «visibility of the national core» found in the analogues to the borrowed lexemes and to the newly formed lexical units and meanings.
Principles of Ukrainian Religious Vocabulary Filling
Keywords: лексичний склад мови; лексема; семантика; семема; пряма / переносна номінація; пряме/переносне значення; lexical structure of the language; a lexeme; semantics; a sememe; direct/figurative nomination; direct/figurative meaning