Фізична хімія. Хімічна кінетика та каталіз: курс лекцій для студентів факультету хімії, екології та фармації - Янчук, Олександр Миколайович; Марчук, Олег Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Курс лекцій присвячений висвітленню трьох змістових модулів освітнього компонента "Фізична хімія": Формальна кінетика; Молекулярна кінетика; Каталіз. Детально розглядаються основні поняття, постулати та закони хімічної кінетики. Окрему увагу приділено виведенню виразів кінетичних параметрів односторонніх реакцій, оборотних, паралельних та послідовних реакцій, а також кінетиці відкритих систем і гетерогенних реакцій. Висвітлені теорія активних зіткнень та активованого комплексу та їх застосування до мономолекулярних реакцій та реакцій у розчинах. Розглядаються загальні закономірності та механізми каталізу. Окремо висвітлено особливості кислотно-основного та окисно-відновного каталізу, ферментативних реакцій, а також гетерогенний каталіз з його багатьма областями перебігу та деякі теорії гетерогенного каталізу. Призначається студентам факультету хімії, екології та фармації, котрі вивчають фізичну хімію.
Keywords: фізична хімія; курс лекцій; хімічна кінетика; каталіз; 544