Аспекти внутрішньої форми фразеологізмів із ключовою лексемою укр. гарячий - Бечко, Яна Валеріївна; Bechko, Yana (Східноєвропейський національний університет, 2013)
У статті аналізуються особливості внутрішньої форми фразеологізмів, що включають полісемантичний ад’єктив термічної семантики укр. гарячий, а також розглядаються такі аспекти внутрішньої форми фразеологічних одиниць, як прозорість, образність, метафоричний та метонімічний характер. Автор з’ясовує, як внутрішня форма досліджуваних фразеологізмів співвідноситься з тими чи іншими фразеологічно пов’язаними вторинними значеннями відповідної ключової лексеми, а також визначає семантичний і фразеотвірний потенціал багатозначного ад’єктиву термічної семантики укр. гарячий, відповідно до здатності згаданої лексеми передавати, зокрема у вторинному використанні, дуже широкий спектр значень, які належать до різних семантичних сфер і вираження яких прямо чи опосередковано мотивується термічною семантикою. Автор залучає до розгляду не лише ідіоматичні фраземи номінативного та предикативного характеру, а й порівняльні звороти, прислів’я та приказки, усталені мовленнєві формули, в яких ключовим компонентом виступає багатозначний прикметник високотемпературної семантики укр. гарячий. The author analyses the peculiarities of the inner form of idioms which include polysemantic adjective of thermal semantics Ukr. гарячий and considers such features of inner form of phraseological units as clarity, imagery, metaphoric/metonymic nature. The author also finds out how the inner form of these phraseological units correlate with phraseological meanings of the key lexical component and defines semantic and phrase forming potential of polysemantic adjective of thermal semantics Ukr. гарячий, according to its ability to transfer, particularly in its secondary use, a wide variety of meanings referring to different semantic spheres and their expressing is directly or indirectly motivated by thermal semantics. The author conducts the research using not only nominative and predicative idiomatic phraseological units, but also comparative phrases, proverbs, speech formulae with the key lexical component – polysemantic adjective of thermal semantics Ukr. гарячий.
The Aspects of Inner Forms of Phraseological Units with the Key Lexical Component Ukr. гарячий
Keywords: фразема; внутрішня форма; ключове слово; смисловий розвиток; структура; семантема; багатозначність; idiom; inner form; key lexical component; sense development; structure; semanteme; polysemy