Оцінка досвіду штучного лісовідновлення в Дубровицькому лісництві Філії «Сарненське лісове господарство» ДП «Ліси України» - Полунін, Віктор Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Господарська діяльність підприємства спрямована на комплексний розвиток лісового господарства, головною метою якого є раціональне використання і відтворення деревних та недеревних ресурсів лісового фонду, проведення заходів з лісорозведення та підвищення стійкості лісонасаджень, збереження та підвищення санітарно-гігієнічних, естетичних та захисних функцій лісів. Основним способом лісовідновлення у Дубровицькому лісництві є штучне лісовідновлення (створення лісових культур). Аналізуючи десятирічну динаміку створення лісових культур у лісництві має хвилеподібний характер із максимумами в 2019 році – 37,8 га та 2023 році – 32,0 га. Найменшими були показники 2022 року – 16,6 га. Лісові культури у Дубовицькому лісництві створюються переважно навесні. Так, частка культур, що висаджувалися навесні становила 97,1 %, а осіння – 2,9 % відповідно. У 2024 року у Дубровицькому лісництві залісненню підлягало 20,2 га. Основною лісоутворюючою породою у створених культурах є сосна звичайна. Її відсоток у загальній площі посаджених культур становить 92,3 % (16,5 га), а частка берези – 7,7% (1,4 га). Інші деревні породи (дуб, граб, вільха, ялина) в створенні лісових культур у 2024 році не використовувалися Більша площа лісових культур була створена у лісорослинних умовах В3 (75,7% або 15,3 га) та А2 (24,5% або 4,9 га). У результаті аналізу лісових культур створених у Дубровцькому лісництві протягом 2023-24 рр. встановили, що лісокультурний фонд являє собою зруби поточного та попередніх років. У досліджених лісництвах застосовуються наступні варіанти розміщення садивних місць: 2,9x0,6, 2,8x0,6, 2,7х0,6, 2,6х0,6 та, зрідка, 2,5x0,7 (при створені культур з домінуванням сосни). У Дубровицькому лісництві застосовується 12 різних схем змішування. Середня площа лісокультурної ділянки становить 1,4±0,07 га. Всього при створені лісових культур у 2024 році було використано 109,413 тис. шт. саджанців, з них 99,276 тис. шт. (90,7 %) ¬ це сосна звичайна.
Keywords: лісовідновлення; лісові культури; сосна звичайна; саджанці