Зміна гідроекологічного стану річок басейну Прип’яті в межах Волинської області в умовах зміни клімату - Фесюк, Василь Олександрович; Білецький, Юрій Валентинович; Баран, Сергій Володимирович; Сидорук, Тарас В'ячеславович (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2024)
Осушувальні системи Волинської області, створені для підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва та захисту від перезволоження, відіграють важливу роль у розвитку регіону. Однак, багаторічне використання цих систем без належного управління та догляду призвело до ряду екологічних та економічних проблем, що вимагає запровадження заходів адаптивного менеджменту. Меліорація території істотно змінили природні ландшафти, зокрема, водно-болотні угіддя, які мають важливе значення для збереження біорізноманіття, підтримки водного балансу та регулювання мікроклімату. Негативні наслідки осушення призвели до деградації болотних та водних екосистем, скорочення популяцій рідкісних видів флори та фауни, втрати цінних екологічних послуг (Зузук, Колошко, Карпюк, 2012, Осушені землі Волинської області). Тому заходи адаптивного менеджменту спрямовані на захист, відновлення та сталий розвиток цих екосистем є критично необхідними для збереження природного середовища.