Філософія символу - Опейда, Людмила Миколаївна; Opeida, Liudmyla M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Програма навчальної дисципліни «Філософія символу» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістра спеціальності «Філософія». Метою викладання навчальної дисципліни «Філософія символу» є: розгляд філософських концепцій символу в історії філософії; напрацювання у студентів методологічної установки на розуміння специфіки символічного підходу в процесі вивчення культури, їх підготовка до сприйняття символічних феноменів культури й аналізу систем символів і канонів різних культур. Предметом та основними завданнями вивчення навчальної дисципліни є: визначення місця символу у системі понять; виявлення співвідношення символу з іншими, подібними, поняттями: знак, алегорія, образ, архетип, симулякр; розгляд процесу становлення поняття «символ» в історико-філософській ретроспективі; розгляд концепцій символу, які сформувалися в рамках філософії культури (Н. А. Бердяев, Й. Хѐйзинга), філософської герменевтики (Г. Гадамер); герменевтичної символології М. Хайдеггера; філософії мови (Л. Вітгенштейн, Ж. Лакан та ін.); розгляд філософії символічних форм (Е. Кассірер), психоаналітичних версій символу (З. Фрейд, Е. Фромм, К.-Г. Юнг); розгляд вчення про символ А. Уайтхеда, герменевтичної символології М. Хайдеггера, “метафоричного символізму” С. Лангер; онтологічних концепції символу в філософії культури (А. Ф. Лосєв, Ю. М. Лотман, Р. Барт).
Keywords: символ; знак; архетип; образ; алегорія; симулякр