Друга річниця повномасштабного вторгнення в Україну: мовний образ Росії-ворога в аналітичних статтях Канадського інституту українських студій - Калиновська, Ірина Миколаївна; Коляда, Еліна Калениківна (Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 2024)
У статті описано складники мовного образу Росії як ворога у сучасній російсько-українській війні в другу річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Матеріалом дослідження послугували аналітичні статті науковців Канадського інституту українських студій, опубліковані на форумі українських студій у лютому-березні 2024 р., які відображають аналіз провідних канадських й американських видань цього періоду. Шляхом концептуально-образного аналізу джерел ілюстративного матеріалу виокрем-лено такі складники мовного образу Росії як країни-ворога: країна-агресор – держава, яка здійснює агресію, вдається до застосування збройної сили проти суверенітету, територі-альної цілісності та політичної незалежності України; країна-окупант: здійснює військову окупацію територій України; країна-злочинець: порушує міжнародне право та вчиняє зло-чинні дії; країна-терорист: використовує або підтримує тероризм як інструмент держав-ної політики, зокрема ядерний шантаж, цілеспрямовані атаки на цивільну інфраструктуру України; країна-режим, де влада зосереджена в руках однієї особи та її оточення й застосо-вує репресивні методи для утримання влади; країна-пропагандист: створює та поширює про-паганду проти України; країна-імперіаліст: прагне відновити або розширити свій контроль над іншими державами за допомогою військової сили, економічного та політичного тиску; країна-мілітарист: надає пріоритет розвитку військової потужності, популяризує ідею сили в міжнародних відносинах; країна-загроза: становить загрозу для безпеки інших країн через агресивну політику та військові дії, дестабілізацію регіонів; країна-баніт: порушує міжна-родне право, отримує осуд міжнародної спільноти, дипломатичні обмеження, санкції.Дослідження виявило, що північноамериканські ЗМІ, висвітлюючи другу річницю росій-ського вторгнення, акцентують увагу на парадоксальній ситуації у війні: попри економічну перевагу Росії, потенціал західних союзників міг би врівноважити сили, однак внутрішні про-блеми США та ЄС затримують критичну допомогу Україні в умовах затяжної війни. Про-аналізовано лексичні одиниці на позначення ворожої держави, що формують образ Росії як країни-ворога в американських та канадських виданнях.Мовний образ сучасної Росії в засобах масової інформації відображає агресивні дії Росії, впливаючи на формування світової громадської думки, сприяючи утвердженню негативної репутації Росії в глобальному контексті. Водночас така мовна репрезентація виступає ката-лізатором об’єднання міжнародної спільноти навколо спільного завдання – протистояння країні-агресору, яка підриває основи глобальної системи безпеки та відверто нехтує принци-пами міжнародного права.
The article describes the components of the linguistic image of Russia as an enemy in the modern Russian-Ukrainian war on the second anniversary of Russia’s full-scale invasion of Ukraine. The research material is analytical articles by Canadian Institute of Ukrainian Studies scholars, published at the Ukrainian Studies Forum in February–March 2024, reflecting the analysis of leading Canadian and American publications of this period. By means of conceptual image analysis of research material, the following components of the linguistic image of Russia as an enemy country are singled out: country-aggressor – a state that carries out aggression, resorts to the use of armed force against the sovereignty, territorial integrity and political independence of Ukraine; country-occupier: carries out military occupation of Ukrainian territories; country-criminal: violates international law and commits criminal acts; country-terrorist: uses or supports terrorism as a tool of state policy, in particular nuclear blackmail, targeted attacks on the civilian infrastructure of Ukraine; country-regime where power is concentrated in the hands of one person and his surrounding, and repressive methods are used to maintain power; country-propagandist: creates and spreads propaganda against Ukraine; country-imperialist: seeks to restore or expand its control over other states with the help of military force, economic and political pressure; country-militarist: gives priority to the development of military power, popularizes the idea of force in international relations; country-threat: poses a threat to the security of other countries due to aggressive policies and military actions, destabilization of regions; country-outlaw: violates international law, receives condemnation from the international community, diplomatic restrictions, sanctions. The study revealed that the North American mass media, covering the second anniversary of the Russian invasion, focus on the paradoxical situation in the war: despite Russia’s economic advantage, the potential of Western allies could balance the forces, but the internal problems of the USA and the EU delay critical aid to Ukraine in the conditions of a prolonged war. Lexical units denoting the enemy state form the image of Russia as an enemy-country in American and Canadian publications. The linguistic image of modern Russia in the mass media reflects Russia’s aggressive actions and not only influences the formation of world public opinion, but also contributes to the establishment of Russia’s negative reputation in the global context. At the same time, such language representation acts as a catalyst for uniting the international community around a common task – confronting the aggressor country, which undermines the foundations of the global security system and openly disregards the principles of international law.
Keywords: мовний образ; складники образу; Росія-ворог; сучасна російсько-україн-ська війна; Канадський інститут українських студій; [811.111:82-92]:355.48(477:470)