Трансформація європейського ринку праці в контексті російської військової агресії проти України - Павлова, О. М.; Барилюк, С. А.; Бардась, В. П.; Ширшиков, Н. О.; Голубчук, І. М. (БІЗНЕСІНФОРМ, 2024)
Мета цієї дослідницької роботи полягає в глибокому аналізі впливу війни в Україні на працевлаштування в країнах Європейського Союзу, зокрема в Польщі, а також у визначенні можливих шляхів підтримки цього ринку в умовах кризи. У роботі проведено ґрунтовний аналіз впливу війни в Україні на ринок праці країн Європейського Союзу, зокрема в Польщі; досліджено основні тенденції міграції українців до країн ЄС та їхню участь у ринку праці; проаналізовано основні політичні та економічні заходи, спрямовані на підтримку ринку праці в умовах війни, зокрема в Польщі; визначено кількість українських біженців та частку тих, хто залишиться в ЄС та інших країнах Західної Європи в середньостроковій перспективі, що буде залежати від тривалості та суворості війни. У разі продовження або загострення бойових дій кількість втікачів збільшиться. Подовжений і більш інтенсивний збройний конфлікт, імовірно, також зменшить частку повернення на Україну біженців. Розподіл біженців за віком матиме важливе значення для їхнього впливу на пропозицію праці в країнах, що приймають. Після вторгнення Росії Україна ввела у всій країні воєнний стан, що перешкоджає чоловікам віком від 18 до 60 років покидати країну. Внаслідок цього перші хвилі біженців включали старших людей, дітей і жінок працездатного віку. У майбутньому ставлення до українських біженців на ринку праці буде визначатися економічною ситуацією в різних країнах. Зростаюче безробіття, інфляція та сповільнення економічного поступу можуть бути сприйняті частиною суспільства як наслідок масової міграції. Проте, незважаючи на швидкі політичні заходи, бар’єри на ринку праці та за його межами залишаються серйозними перешкодами для біженців, ускладнюючи їхню інтеграцію на ринках праці країн, які їх приймають, особливо в середньостроковій перспективі. Невизначеність щодо подальшого розвитку війни ускладнює точне оцінювання її можливого впливу на ринок праці. Відсоток українських біженців у віці праце здатності визначатиме їх вплив на робочу силу країн, які їх приймають.
Keywords: ринок праці; європейський ринок; трансформація; війна; військова агресія проти України; E24; J61; J21; F66; 331.5(477)