Музеї художнього профілю м. Луцька як культурно-мистецькі заклади (кінець ХХ – перша чверть ХХІ ст.) - Зінчук, Майя Романівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі здійснено комплексний аналіз діяльності Художнього музею м. Луцька, Музею волинської ікони та Музею сучасного українського мистецтва Корсаків. Охарактеризовано шляхи поповнення музейних фондів, серед яких експедиції, дарунки, закупівлі, співпраця з колекціонерами та художниками. Проаналізовані процеси, що відбуваються у науково-дослідній роботі: складання каталогів, організація виставок, підготовка наукових статей, лекцій тощо. Визначено внесок музеїв у збереження та вивчення мистецьких пам’яток, популяризацію мистецьких творів, їх внесок у культурно-мистецьке життя Луцька і Волинської області. Досліджено роль інноваційних культурно-освітніх і мистецьких проєктів у розширенні музейної аудиторії та інтеграції сучасних технологій у музейну сферу. Особливу увагу приділено впливу цифровізації та мультимедійних технологій на взаємодію музеїв із відвідувачами, а також використання інновацій в культурно-освітній діяльності. Розглянуто застосування музеями художнього профілю м. Луцька таких інноваційних підходів, як віртуальні виставки, аудіогіди, інтерактивні лекції, онлайн-вікторини, конкурси. Охарактеризовано конкретні заходи та проєкти, які втілюють названі музеї Луцька. Особливу увагу приділено вивченню співпраці музеїв із територіальною громадою, взаємодії музеїв із громадськістю і залучення її до різноманітних заходів, аналізу впливу діяльності музеїв художнього профілю міста на культурний розвиток регіону.
Keywords: музей; художній музей м. Луцька; музей волинської ікони; музей сучасного українського мистецтва Корсаків; фонди музею; експозиція; виставка; інновації; культурно-освітні заходи; мистецькі проєкти; інтерактивні технології