Вікові особливості динаміки розвитку силових здібностей студентів основної медичної групи - Гладощук, О.; Тонконог, В.; Скабицький, М.; Бейгул, І.; Шишкіна, О.; Gladoshhuk, A.; Tonkonog, V.; Skabits'kij, N.; Bejgul, I.; SHishkіna, Y. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У статті розглянуто проблеми реалізації та підвищення рівня працездатності в студентів, які навчаються в основній медичній групі з фізичного виховання. Визначено основні чинники, що сприяють розвитку силових здібностей. Розкрито методи та методичні прийоми для вдосконалення й розвитку силових якостей. Здійснено теоретичний аналіз проблем реалізації оздоровчих програм в умовах ВНЗ. Досліджено динаміку стану розвитку сили та форм її прояву згідно з віковими змінами. Результати підтверджують пріоритети тих засобів фізичної підготовки, які вдосконалюють анаеробні механізми енергозабезпечення м’язової діяльності. Експериментальні дані засвідчили, що з 17 до 18 років показники сили покращуються, а після 18 – стабілізуються, що може бути обумовлено зменшенням відвідування. Можна відзначити, що система фізичного виховання в умовах ВНЗ неефективна. Одним з ефективних напрямів є розроблення використання засобів фізичної підготовки анаеробного характеру. In this paper the problems of realization and increasing of the capacity of work level of the basic medical group students are examined. The main factors which promote the strength abilities are determined. The methods of improvement and development of strength qualities are examined. The prior tendency of the functioning of pedagogical influence system is determined. The theoretical analysis of the realization problems of health programs is carried out. The dymanics of the strength development and its forms according the age changes are investigated. The results of the investigations point out the priorities of the physical training which improve anaerobic mechanisms of energy supply of muscular activity. Experimental data shows that at the age from 17 to 18 strength indexes improve, and after 18 they stabilize. This is conditioned by attendance diminution. It can be observed that the system of physical education at the universities functions non effectively. One of the most effective tendencies is the development and usage of anaerobic
Age Peculiarities of the Dynamics in the Development of Strength Ability Among Students of Basic Medical Group
Keywords: працездатність; можливості; методи; чинники; сила; capacity for work; abilities; methods; factors; strength