Охорона грунтів - Чижевська, Лариса Тарасівна; Chyzhevska, Larysa T. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Предметом вивчення навчальної дисципліни є деградаційні процеси у грунтах, система заходів щодо боротьби з їх проявом. Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів: 1. Грунтові деградації та їх прояв на території України: види, причини та наслідки. 2. Охорона грунтів від прояву деградаційних процесів. Основними завданнями дисципліни „Охорона грунтів” є: вивчення видів, причин та наслідків грунтових деградацій, історії їх дослідження та особливостей прояву в Україні; вивчення напрямків використання грунтів та вимог щодо їх якості, передумов формування та практичного значення родючості земель, дослідження сутності грунтово-екологічної стійкості, виявлення найважливіших закономірностей, чинників, які мають вплив на розвиток ерозійних процесів, аналіз різноманіття техногенних впливів на грунт і видів антропогенного забруднення; визначити особливості нормування якості грунтів, встановити особливості прояву несприятливих процесів у грунтах України, а саме кислотності, лужності, засолення, мікробної деградації, дегуміфікації та агрофізичної деградації, розкрити особливості агроекологічного моніторингу та проведення земельно-кадастрових робіт.
Keywords: грунтовий покрив; деградація земель; ерозія земель; рекультивація; кислотність; забруднення грунтів