Роман Олеся Досвітнього «Американці»: жанровий синтез літературних і позалітературних практик - Степанова, Ганна; Stepanova, Anna (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2010)
У статті розглядається проблема жанрової неоднозначності, синтетичності роману О. Досвітнього «Американці». Аналізуючи такі особливості твору, як «домінуюча сюжетна схема, пов’язана з певним хронотопом», «тип композиційно-мовленнєвої організації», «характер межі між світом героїв і світом автора та читача», авторка виділяє низку специфічних жанрових рис у романі, зокрема таких, як поєднання в межах одного твору елементів соціально-політичного, мандрівницько-пригодницького, репортажного роману, роману ідей, хроніки, тощо. Підкреслюються домінування в тексті твору таких форм викладу, як лист, агітаційна промова, протокол, дискусія, що фактично, заміщають собою звичний діалог чи монолог, підсилюючи документальність і публіцистичність роману; звертається увага і на особливості використання письменником елементів кінематографічної техніки. The article discusses the problem of genre ambiguity of O.Dosvitny’s novel «Americans». Analyzing such features of this text as dominant storyline scheme and chronotop, type of speech organization, the nature of the borders between the world of heroes and the world of the author and the reader, the author identifies a number of genre-specific features in the novel. Among them is the mixing of the socio-political and reportage novel’s elements with elements of the other genres, the domination in the texts such forms of speech as letter, agitation, debate, which, in fact, replaces the usual dialogue and monologue, increasing document and publicist character of the novels.
Novel of O.Dosvitnii «Americans»: Genre Synthesis of Literary and for Literary Practices
Keywords: жанрова домінанта; соціально-політичний роман; хроніка; репортажний роман; дискусія; genre dominant; socio-political novel; chronicles; reportage novel; discussion