Аналіз змагальної діяльності волейбольних команд України на внутрішній арені у 2023 році - Швай, Олександр Дмитрович; Цюпак, Юрій Юрійович; Радченко, Олександр Вікторович; Констанкевич, Володимир Петрович; Дмитрук, Віталій Степанович (Харківська державна академія фізичної культури, 2024)
У статті розглядаються питання пов’язані із змагальною діяльністю волейбольних команд України на внутрішній арені у 2023 році. Мета дослідження: вивчити та охарактеризувати виступи волейбольних команд у різних чемпіонатах України за 2023 рік. Матеріал та методи дослідження. У процесі даного дослідження були опрацьовано матеріали публікацій, які розміщені на інтернет ресурсах ГО ФВУ, статистичну інформацію з інших джерел інтернету. Дослідження проводилося з січня по грудень 2023року. Використано теоретичний аналіз та узагальнення даних, аналіз документальних (статистичних) матеріалів. Результати дослідження. Війна в Україні вже продовжується другий рік. Завдяки Збройним Силам України та самовідданій боротьбі кожного військового на фронті, ГО ФВУ вдається організувати та проводити чемпіонат в різних лігах, забезпечити виступ національних і клубних команд на міжнародній арені. В чемпіонаті України сезону 2022-23 років продовжувалися змагання в різних лігах. Відбувся VII-XI тур в Суперлігах та фінальна частина змагань у Вищій, Першій, Другій лігах та Суперілгах, були визначені переможці та призери чемпіонату України. У сезоні 2023-2024років, чемпіонат України розширився, збільшилася кількість команд учасниць в лігах чемпіонату України, було прийнято рішення проводити Дитячу лігу з (юнаками та дівчатами 2007-2011 років народження) та відновити проведення Кубок України. Висновки. В цей складний для країни час, коли відбувається війна з росією, ГО ФВУ та ПВЛУ вдалося організувати чемпіонат України з волейболу у різних лігах та відновити проведення Кубку України. В різних лігах чемпіонату України сезону 2023-2024 років з волейболу приймає участь – 256 команд, з них 42 чоловічі, 30 – жіночих, 77– юнацьких, 107 – дівочих команд. Порівняно з попереднім сезоном кількість команд, які виступають в Другій, Першій, Вищій, Супер лізі чемпіонатах України збільшилось на дев’ять команд. Всі ці спортивні заходи відбуваються завдяки героїзму наших Збройних Сил України, самовідданій боротьбі кожного військового на фронті та кожного українця.
Keywords: команди; чемпіонат України; Кубок України; зони; тури; 796.325(477)