Деструктивні форми мовленнєвої взаємодії у комунікативному акті осуду - Черняк, Оксана Павлівна; Cherniak, Oksana P. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2008)
Осуд у катартичній функції являє собою мовленнєвий хід у конфліктній інтеракції. Стратегії вираження осуду належать до розряду дисгармонізуючих, оскільки вони значно збільшують психологічну відстань між комунікативними позиціями, погіршують емоційний стан адресата, сприяють виникненню конфлікту. На основі комплексного аналізу прагматичних та дискурсних особливостей вперше визначена конфліктно-спрямована стратегія комунікативного акту осуду і проаналізовані тактики досягнення цієї стратегії.
Keywords: конфліктна інтеракція; конфліктно-спрямована стратегія; комунікативний акт осуду