ТЕОРІЇ ОСОБИСТОСТІ ДИСПОЗИЦІЙНОГО НАПРЯМКУ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ТЕОРЕТИЧНИХ КОНСТРУКТІВ ТА ДІАГНОСТИЧНИХ ЗАСОБІВ - Шевчук, Ольга (My University, 2019)
У статті відображено результати теоретичного і емпіричного аналізу найбільш популярних теорій особистості диспозиційного напрямку – п’ятифакторна модель (або Велика П’ятірка) в інтерпретації П. Т. Коста і Р. Р. МакКрея, скрізного біполярного переліку Л. Р. Голдберга і факторних теорій Г. Ю. Айзенка і Р. Б. Кеттелла. Проаналізовано погляди вітчизняних і зарубіжних психологів на прогностичний потенціал конструктів, які використовуються для опису психологічного портрету особистості. Зазначено головні спроби емпіричної верифікації діагностичного інструментарію теорій диспозиційного напрямку. Описано процедуру дослідження головною метою, якого було встановити статистично-значущі кореляційні взаємозв’язки між п’ятифакторною моделлю П. Т. Коста і Р. Р. МакКрея з суміжною теорією Л. Р. Голдберга і факторними теоріями Г. Ю. Айзенка і Р. Б. Кеттелла. За допомогою методів математичної статистики виявлено і проаналізовано 589 статистично-значущих кореляційних зв’язків. До уваги бралися як позитивні, так і негативні кореляційні взаємозв’язки між параметрами методик. Інтерпретація результатів дала змогу описати семантичний простір кожного конструкту за допомогою назв шкал, з якими вони корелюють, внаслідок чого можна формулювати висновки причинно-наслідкового характеру. Обґрунтовано, що кореляційний аналіз свідчить про високу перехресну конструктну валідність перекладених нами на українську мову опитувальників, оскільки усі однойменні шкали корелюють між собою. В результаті емпіричного дослідження виділено 4 суперфактори, за допомогою яких можна описати особистість: емоційна стабільність-нейротизм, інтроверсія-екстраверсія, антагонізм-доброзичливість, психотизм-сила суперего. Здійснено апробацію переведених на українську мову опитувальників диспозиційного напрямку.

The article represents the results of theoretical and empirical analysis of the most popular personality theories of dispositional direction – The Five-Factor Model (The Big Five) by Paul T. Costa, Jr. and Robert R. McCrae, L.R. Goldberg “transparent bipolar list”, H. J. Eysenck and R. B. Cattell trait theories. The domestic and foreign psychologists’ views on the prognostic potential of the constructs used to describe the psychological portrait of personality are analyzed. The main attempts of empirical verification of the diagnostic tools of dispositional direction theories are stated. The main aim of the described research procedure was to establish statistically significant correlations between P. T. Costa and R. R. McCrae’s Five-Factor Model, L. R. Goldberg’s related theory, H. J. Eysenck and R. B. Cattell trait theories. 589 statistically significant correlations were identified and analyzed using mathematical statistics methods. Both positive and negative correlations between methods parameters were taken into account. The interpretation results allow describing the semantic space of each construct with the help of the correlated scales’ names and therefore can be drawn conclusions of causally consequential character. It was grounded, that correlation analysis testifies about the high cross construct validity of translated by us into Ukrainian questionnaires, since all cognominal scales correlate with each other. Four super factors, with the help of which a personality can be described, were singled out as the result of empirical research: emotional stability–neuroticism, introversion-–extraversion, antagonism–benevolence, psychoticism –- power of superego. The approbation of the translated into Ukrainian dispositional direction questionnaires was made.
Personality theories of dispositional direction: comparative analysis of theoretical constructs and diagnostic means
Keywords: диспозиційний напрямок; риса особистості; п’ятифакторна модель особистості; факторні теорії особистості; 159.9.07