Система підготовки та підвищення кваліфікації фахівців із фізичної рекреації - Андрєєва, Олена; Благій, Олександра; Andryeyeva, Olena; Blagiy, Oleksandra (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Питання про статус фахівця із фізичної рекреації сьогодні дуже важливе, оскільки парадигма освіти у сфері дозвілля, фітнесу й рекреації в останні десятиліття суттєво змінилася в усьому світі, що пояснюється орієнтацією на принципово нове розуміння сутності фізичної рекреації і її ролі в освітній системі. Проте проблемам професійної підготовки майбутніх фахівців із фізичної рекреації та способам їх розв’язання приділено недостатньо уваги. Мета статті – ретроспективний аналіз системи підготовки й підвищення кваліфікації фахівців із фізичної рекреації та оцінка можливостей використання цього досвіду на сучасному етапі розвитку України. У статті досліджено ретроспективу й сучасний стан підготовки фахівців сфери фізичної рекреації. Установлено відсутність єдиного підходу до визначення етапів розвитку цього процесу. Досліджено здобутки зарубіжних шкіл підготовки фахівців із рекреаційної сфери, подано аналіз державних освітніх стандартів підготовки. The issue of the status of a specialist in physical recreation is very important today, as the paradigm of education in the field of leisure, fitness and recreation has been altered in the world in recent decades due to the focus on fundamentally new understanding of the nature of physical recreation and its role in the educational system. Nevertheless, it is not paid enough attention to the problems of professional training of future specialists in the field of physical recreation and ways of solving of this problem. Objective: to carry out the retrospective analysis of the system of training and professional development of specialists in physical recreation and to assess the possibility of using this experience at the current stage of the development of Ukraine. The article examines the retrospective and the current state of training of specialists in physical recreation. There is established a lack of a common approach to determining the stages of this process. The developments of foreign schools that provide training for specialists in the field of recreation were studied, and the state educational standards of training of such specialistswere analyzed.
The System of Training and Qualification Improvement of Specialists in Physical Recreation
Keywords: фізична рекреація; фахівці; підготовка; підвищення кваліфікації; physical recreation; specialists; training; professional development