Вооруженные Силы Республики Польша в нормативной системе - Шиновски, Р.; Шіновські, Р.; Shinovski, R. (Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2014)
Настоящая статья является попыткой исследования проблематики, связанной с правовыми нормами, касающимися Вооруженных Сил Республики Польша. Ссылаясь на положения Конституции Республики Польша, а также на соответствующие законы, автор подтвердил, что Вооруженные Силы в польском законодательстве рассматриваются как фундамент для существования и функционирования государства, национальной безопасности и обороны. Раскрыты принципы функционирования Вооруженных Сил в демократическом государстве, а именно, принцип службы Вооруженных Сил в рамках выполнения задач, для которых они созданы в государстве; принцип нейтралитета Вооруженных Сил в политических делах; принцип подчинения Вооруженных Сил гражданскому и демократическому контролю. У статті автор узагальнює та аналізує норми військового права Республіки Польща. Принципами функціонування Збройних Сил відповідно до законодавства є: 1) принцип служби Збройних Сил в рамках виконання завдань, для яких вони призначені в державі, 2) принцип нейтралітету Збройних Сил в політичних справах, 3) принцип підпорядкування Збройних Сил громадському і демократичному контролю. Принцип служби Збройних Cил в рамках виконання державних завдань передбачає, що військовослужбовці забезпечують зaхист незалежності держави та неподільності її території, a також безпеку і недоторканність її кордонів. Принцип нейтралітету армії (політичного, партійного) означає обмеження участі військовослужбовців у суспільному житті. Суть цивільного та демократичного контролю за збройними силами передбачає, що його здійснення належить обраній на виборній основі парламентської більшості й створеному нею уряду, відповідальному перед парламентом. Автор зробив висновок, що в демократичній державі Збройні сили не володіють привілейованим становищем серед інших організацій держави і у зв'язку з цим на них поширюються ті ж правила, яким підпорядковані інші цивільні державні структури. Державна влада регулює основи політики безпеки і обороноздатності держави, визначає розмір витрат на оборону, розмір (чисельність) Збройних Сил, їх загальний склад, а також основні принципи їх організації та функціонування. The author summarizes and analyzes the norms of military law of the Republic of Poland. Principles of functioning of the Armed Forces under the law are: 1) the principle of Armed Forces service for tasks which they are intended in the state, 2) the principle of Armed Forces neutrality in political affairs, 3) the principle of Armed Forces subordination to civilian and democratic control. The principle of Armed Forces service as part of the public tasks provides that soldiers ensure protection of independence of the state and the indivisibility of their territory, a well as the safety and security of its borders. The principle of political neutrality of the army denotes the restriction of military participation in public life. The essence of civil and democratic control of the Armed Forces provides that it belongs to the implementation of the chosen, elected parliamentary majority and they created a government responsible to parliament. Author made a conclusion that in a democratic state Armed Forces don’t have a privileged position among the other institutions and therefore are subject to the same rules that govern other government organs. State authorities regulate the policy framework security and defense of the state, determine the size of defense spending, the scope (number) of the Armed Forces, their general structure, as well as the basic principles of their organization and functioning.
Збройні Сили Республіки Польща в нормативній системі.
Armed Forces of the Republic of Poland in the Normative System.
Keywords: Вооруженные Cилы Республики Польша; военная служба; принципы деятельности Вооруженных Сил; нейтралитет Вооруженных Сил; подчинение Вооруженных Сил общественному и демократическому контролю; Збройні Сили Республіки Польща; військова служба; принципи діяльності Збройних сил; нейтралітет Збройних сил; підпорядкування Збройних Сил громадському і демократичного контролю; Armed Forces of the Republic of Poland; military service; principles of activity of Armed Forces; Armed Forces neutrality; principle of Armed Forces subordination to the civilian аnd democratic control