Феноменологія соціальної дезадаптації: теоретичний аспект - Гаврилюк, Наталія; Кульчицька, Анна Валеріївна; Havryluk, N.; Kulchytska, Anna V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Визначено основні психологічні особливості соціальної дезадаптації, як процесу взаємодії особистості та соціуму. Зазначено, що соціальна дезадаптація виникає внаслідок конфлікту між потребами окремого індивіда та нормами, потребами, що існують в суспільстві. Таким чином і сама суспільна група може відкидати особистість, внаслідок цього конфлікту, так і сам індивід може ізолювати себе і за власною ініціативою не піддаватися правилам соціуму. Для корекції даного явища проводиться робота в групах соціально-психологічного тренінгу.
Keywords: соціальна адаптація; соціально-психічна дезадаптованість; взіємовідносини особистості