Музичне мистецтво в контексті вищої освіти: теорія, методика та практикум роботи з колективом - Шиманський, Петро Йосипович; Коцюрба, Борис Богданович; Коцюрба, Наталія Євгеніївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У сучасних умовах розвитку мистецької освіти важ-ливим завданням закладів вищої освіти є формування висококваліфікованих фахівців, здатних до творчої діяльності, професійної мобільності та ефективної комунікації в умовах художнього середовища. Одним із ключових елементів цієї підготовки є робота з музичним колективом, яка охоплює як практичну, так і мето-дико-теоретичну підготовку майбутніх музикантів, педагогів, диригентів та організаторів культурно-мис-тецьких процесів. У статті розглянуто основи організації та управління музичним колективом у закладах вищої освіти. Проаналізовано теоретичні засади, методичні підходи та особливості практичної реалізації навчального процесу в галузі музичного мистецтва. Визначено ключові педагогічні принципи та психолого-педагогічні аспекти, що впливають на ефективність роботи з колективом. Порушуються питання струк-тури, функціонування, взаємодії учасників музичного ансамблю, а також ролі керівника у створенні спри-ятливого творчого середовища. Здійснено аналіз сучасних тенденцій та технологій, що застосовуються у процесі формування професійних навичок майбутніх музикантів. Розглянуто практичні аспекти органі-зації репетиційного процесу, підбору репертуару, планування навчального часу та особливостей підготовки до концертних виступів. Увага приділяється питанням психолого-педагогічної взаємодії у студентському середовищі, формуванню мотивації, розвитку лідерських якостей, відповідальності та співпраці в умовах творчої співпраці. Окремо розкриваються особливості адаптації учасників до різних художніх форматів та стилів. Зазначено значення практикуму як невід'ємної складової процесу професійної підготовки май-бутніх керівників музичних колективів.
Keywords: музичне мистецтво; фахова підготовка; мистецької педагогіка; культурно-освітня діяльність; практикум роботи з колективом; 78:378