Психологія особистості - Лазорко, Ольга Валеріївна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Розглядається поняття особистості у психології. Аналізуються основні компоненти теорiї особистостi, подаються загальні критерiї оцiнки теорiї особистостi. Розглядаються теорії особистості в зарубіжній психології, такі як класичний психоаналіз та його трансформація, его-психологія, диспозиційний напрямок у теоріях особистості, біхевіоральні теорії особистості, гуманістична психологія, екзистенційна психологія. Подаються основні положення вітчизняних теорій особистості. Приділяється увага зовнішньому світу особистості (темперамент, характер, здібності, соціальні ролі, мотиваційна сфера, тощо) та внутрішньому світу особистості (конструкт особистості, цінності, спрямованість, духовність, емоційно-вольова сфера, я-концепція, самооцінка, тощо).
Keywords: психологія особистості; особистість; індивід; індивідуальність; персонологія; соціогенез; теорія особистості