Зміни параметрів крові у недоношених дітей під впливом гіпоксії - Царук, Дарина Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою роботи було дослідити особливості змін газів крові, клініко-гематологічних та біохімічних показників у недоношених новонароджених із перинатальною гіпоксією, у порівнянні з доношеними новонародженими без ознак гіпоксії. Обстежено 20 новонароджених, яких розподілено на дві групи: дослідницьку (10 недоношених з перенесеною гіпоксією) та контрольну (10 доношених дітей без ознак гіпоксії). Проаналізовано показники газів венозної крові (pH, pCO₂, pO₂, HCO₃⁻, надлишок основ – BE), розгорнутого аналізу крові (WBC, RBC, HGB, HCT, PLT, NEUT, Lymph, MONO, EO, BASO, IG) та біохімічні показники (глюкоза, калій, натрій, кальцій, хлориди, загальний білок, альбумін, загальний і прямий білірубін, ALT, AST, сечовина, креатинін, лактат, С-реактивний білок).
Keywords: лабораторна діагностика; перинатальна гіпоксія; недоношені новонароджені; газовий склад крові; гематологічні показники; біохімічні показники