Сучасний стан та шляхи оптимізації водойм Ковельського району - Боровко, Дмитро Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У науковому дослідженні обґрунтовано та проаналізовано теоретико-методичні аспекти вивчення сучасного стану та шляхи оптимізації водойм Ковельського району, зокрема поняття, типологію та класифікацію водойм, гідрологічні характеристики водойм та чинники їх формування, методи дослідження гідрологічного режиму та якості води, нормативно-правове забезпечення використання і охорони водних ресурсів в Україні. Розкрито особливості фізико-географічних умов формування водойм регіону. Дано загальну характеристику водного фонду, гідрологічного режиму та оцінено сучасний екологічний стану водойм Ковельського району. Розглянуто загальні принципи та підходи до оптимізації водних систем. Розроблено комплексну модель та практичні заходи, а також рекомендації та прогноз ефективності заходів з оптимізації водойм Ковельського району. Результати магістерської роботи можуть використовуватись органами місцевого самоврядування — для планування природоохоронних заходів; Держводагентством — для уточнення басейнового плану управління річковим басейном Прип’яті; Шацьким НПП — при розробленні програм охорони озер; екологічними організаціями та громадами — у волонтерських і моніторингових проєктах; навчальними закладами — як матеріал для підготовки фахівців-гідрологів.
Keywords: водойма; екологічний стан водойм; оптимізація водойм; господарське використання; гідроекологічні процеси