Міжмузейна комунікація в Європі - Козакова, Ірина Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Дослідження присвячене аналізу напрямів, форм і перспектив міжмузейної комунікації в Європі. У першому розділі розглянуто теоретичні основи міжмузейної комунікації. Розкрито поняття «міжмузейна комунікація». У другому розділі з’ясовано, що міжнародні організації відіграють ключову роль у міжмузейній комунікації, оскільки сприяють культурному обміну, професійному розвитку та впровадженню інноваційних практик у музейній діяльності. Окреслено напрями, форми і види міжмузейної комунікації в музейному просторі Європи. Визначено, що на сьогодні основними напрямами міжмузейної комунікації є: обмін експонатами та виставками, науково-дослідна співпраця, освітні програми та заходи, цифрова комунікація та інформаційні технології, культурні проєкти й обміни, професійний розвиток та навчання персоналу, а також фінансування та підтримка проєктів. Охарактеризовано основні форми міжмузейної комунікації, зокрема: традиційні виставки, віртуальні тури й онлайн виставки, міжнародні організації та проєкти, експозиційно-виставкова діяльність, просвітницько-освітня діяльність, видавнича діяльність та цифрова діяльність. У третьому розділі висвітлено роль України в міжмузейній комунікації. Встановлено, що інтеграція українських музеїв у світовий музейний простір є критично важливою для забезпечення культурного розвитку та міжнародного визнання країни. Підкреслено, що особливого значення це набуває у контексті воєнного конфлікту в Україні, який наразі триває. Отримані результати дослідження можуть бути корисними для підвищення ефективності міжмузейної комунікації та інтеграції українських музеїв у світовий культурний простір.
Keywords: музей; комунікація; міжмузейна комунікація; міжмузейні контакти; європейський музейний простір