Геологія з основами геоморфології : методичні рекомендації до лабораторних робіт - Карпюк, Зоя Костянтинівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Освітній компонент «Геологія з основами геоморфології» належить до переліку нормативних ОК та забезпечує професійний розвиток бакалавра, формування у слухачів курсу цілісних системних уявлень про планету Земля: форму, розміри, вік, рухи, структуру та сукупність геолого-геоморфологічних процесів, що зумовлюють її розвиток. У ході вивчення освітнього компонента здобувачі вищої освіти оволодіють комплексом спеціальних знань про будову і речовинний склад літосфери, основні форми рельєфу земної поверхні, ендогенні і екзогенні процеси та їх рельєфоформуючу роль, етапи геологічного розвитку земної кори. Навчаться визначати найпоширеніші мінерали, гірські породи, аналізувати геологічні, тектонічні, літологічні і геоморфологічні карти, будувати геологічні розрізи і стратиграфічні колонки, розрізняти морфоскульптури різного генезису, давати оцінку антропогенного впливу на геологічне середовище і рельєф. Знання з геології і геоморфології є необхідними для раціонального використання, охорони надр, аналізу антропогенного впливу на геологічне середовище, перетворення рельєфу, прогнозування його подальшого розвитку. Вивчення освітнього компонента передбачає прослуховування лекцій, опрацювання лабораторних робіт, підготовку до семінарських занять, виконання індивідуальних і самостійних завдань. Методичний посібник складений відповідно до програми ОК «Геологія з основами геоморфології». Уміщено завдання лабораторних робіт із освітнього компонента «Геологія з основами геоморфології» та методичні рекомендації щодо їх виконання. Подано теоретичні відомості до кожної із тем, перелік основних та додаткових літературних і картографічних джерел, завдання для самостійної роботи, контрольні питання. Для перевірки засвоєння матеріалу наводиться перелік питань для підготовки до семестрового іспиту. Рекомендовано для здобувачів вищої освіти факультету хімії, екології та фармації денної і заочної форми навчання спеціальності 101 Екологія.
Keywords: геологія; геоморфологія; мінерали; породи; геологічна карта; форми рельєфу; 551.4(072)