Гендерний аспект маніпулятивної конфронтаційної стратегії в англомовному діалогічному дискурсі - Сорокіна, Ліна Євгеніївна; Sorokina, Lina Ye. (Гендерний аспект маніпулятивної конфронтаційної стратегії в англомовному діалогічному дискурсі, 2011)
Постановка наукової проблеми та її значення. Актуальність дослідження зумовлена загальною спрямованістю сучасної лінгвістики на вивчення можливостей мови в регулюванні поведінки людей і, зокрема, здатності конфронтаційної стратегії виступати інструментом маніпулятивного впливу. Вихідною є думка про те, що адресат усвідомлює вплив, який здійснюється над ним, але маніпулятор використовує такі стратегії і тактики, вибудовує діалог таким чином, що реципієнт не може відмовитись від нав’язаної думки чи дії. Крім того, у фокусі нашої лінгвістичної розвідки постає гендерний фактор, що визначає ставлення суспільства до чоловіків й жінок, а також поведінку індивідів відносно певної гендерної приналежності, стереотипних уявлень про чоловічі та жіночі якості. Мета статті–проаналізувати маніпулятивний потенціал конфронтаційних тактик з урахуванням гендерного аспекту. The aim of the article is to provide a study of manipulative potential of tactics of confrontation strategy in the dialogical discourse with particular emphasis on gender aspect.
Gender aspect of manipulative confrontation strategy in English dialogical discourse
Keywords: конфронтаційна стратегія; маніпулятивна поведінка; гендерний аспект; гомомогенна/гетерогенна групи; confrontation strategy; manipulative behaviour; gender aspect; homogeneous / heterogeneous groups