Гідроекологічний стан басейну річки Полтви - Черевко, Юлія Олексадрівна; Полянський, Сергій Володимирович; Качаровський, Роман Євгенович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мутна вода річки Полтви має потужний шар мулу яскраво виражений неприємний запах витікаючи з очисних споруд м. Львова. У верхів’ї річки найвища прозорість води, вона бере початок на схилах Гологоро-Кременецького кряжу. Донні відклади на цих ділянках русла складені карбонатними породами з невеликим шаром мулу. У річок, які протікають в межах осушених міжпасмових понижень Пасмового Побужжя, вища замуленість дна, менша прозорість води, що зумовлено вимиванням значної кількості поживних речовин із торфових ґрунтів. Важливу роль в замуленні русел річок відіграло створення густої мережі осушних каналів у межах міжпасмових долин, що призвело до зниження рівня ґрунтових вод, а відтак – до зниження рівня повені, через що мул з русел не виноситься. На ділянках русел у межах міжпасмових понижень також спостерігається посилене заростання річок водними рослинами – до 30–50 % в окремих місцях, що спричиняє замулення, уповільнення течії і, як наслідок, – вторинне забруднення річок
Keywords: річка; басейн річки; р. Полтва; гідроекологічний стан річки; 556.55