Особливості прояву статевого диморфізму в симуліїд (Diptera, Simuliidae) - Сухомлін, К. Б.; Зінченко, О. П.; Sukhomlin, К. B.; Zinchenko, О. P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Дослідження впливу факторів середовища на морфологічні структури має важливе значення для розкриття шляхів еволюції окремого виду та групи загалом. Метою дослідження було встановлення метричних показників прояву статевого диморфізму в симуліїд та виявлення ознак коеволюції статевий апаратів у самців та самок. При виконанні роботи застосовані традиційні методи дослідження тотальних мікропрепаратів мошок у канадському бальзамі під світловим мікроскопом. Для виконання запланованих досліджень використано колекції Зоологічного інституту РАН (м. Санкт-Петербург), ГНПО «НПЦ НАН Білорусі з біоресурсів» (м. Мінськ), наукового відділу лабораторії вертеринарної медицини м. Шверина (Німеччина), Донецького національного університету (м. Донецьк), Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки (м. Луцьк). Статистичну обробку проводили з підрахунком коефіцієнтів рангової кореляції Спірмена. Доведено, що адаптивними ознаками, які повʼязані зі статевим диморфізмом, є розміри особин протилежних статей, коеволюція склеритів копулятивних апаратів самців та самок. The influence of environmental factors on the morphological structure is essential to uncover ways of evolution of individual species and groups in general. The aim of the article was to establish metrics display sexual dimorphism in Simuliidae and detect coevolution sexual devices in males and females. When the work used traditional methods of total micropreparations midges in canadian balsam under a light microscope. To implement planned studies were used collections of the Zoological Institute RAS (St. Petersburg), HNPO «SPC NAS of Belarus for bioresources» (Minsk), the Scientific Department of Schwerin Veterinary Medicine Laboratory (Germany), Donetsk National University (Donetsk), Lesya Ukrainian East European National University (Lutsk). Statistical analysis was performed with the calculation of Spearman coefficients rank correlation. It is proved that adaptive characteristics that are associated with sexual dimorphism is the size of individuals of opposite sexes, coevolution scleritis copulative apparatus males and females.
Especially Sexual Dimorphism of Black Flies (Diptera, Simuliidae
Keywords: мошки; імаго; адаптації; коеволюція; black flies; adult; adaptation; co-evolution