Засоби реабілітації при поперековому остеохондрозі. - Грейда, Наталія Богданівна (NGO International Center of Scientific Research, 2024)
Вибір комплексу терапевтичних методів для реабілітації при поперековому остеохондрозі ґрунтується на індивідуальному підході залежно від: стадії захворювання, локалізації, інтенсивності больового синдрому, характеру та ступеня неврологічних розладів, віку і супутньої патології. Реабілітація при поперековому остеохондрозі включає комплекси спеціальних, загально-розвиваючих вправ і статико-динамічних вправ, які зміцнюють зв’язковий апарат, покращують рухомість у суглобах. Рекомендується точковий масаж, елементи самомасажу для зниження гіпертонусу м’язів і покращення функціонального стану нервової системи.
Keywords: дистрофічні зміни хребта в поперековому відділі; статико-динамічні вправи; рухомість у суглобах; точковий масаж