Геоекологічне обґрунтування стійкого екологічно безпечного розвитку Володимир-Волинської ТГ - Авдіюк, Олександра Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню важливого на місцевому рівні питання оцінки сучасного стану та перспектив стійкого екологічно безпечного розвитку Володимир-Волинської територіальної громади та розробки заходів для їх поліпшення. В роботі проаналізовано теоретичні та правові засади дослідження стійкого екологічно безпечного розвитку територіальних громад в контексті євроінтеграційної перспективи України, методика проведення дослідження, вивченість питання природокористування та екологічного стану території дослідження в науковій літературі. Розглянуто фізико-географічна характеристика території, особливості сучасного стану використання природних ресурсів, природно-заповідну та екологічну мережу території. Досліджено сучасний рівень економічного розвитку Володимир-Волинської громади, населення, соціальну сферу, комунальне та водне господарство. Виділено екологічні проблеми території. Розроблено заходи поліпшення екологічного стану Володимир-Волинської територіальної громади. Вони включають: зменшення забруднення поверхневих вод, зокрема, р. Луги; поліпшення гідрологічного режиму р. Луги та її приток, розчищення русла, укріплення берегів, дотримання водоохоронного законодавства щодо прибережних захисних смуг; оптимізацію структури використання сільськогосподарських угідь; інвентаризацію осушувальних систем на території громади, розробку програми використання меліорованих угідь; розширення існуючих та створення нових об’єктів і територій ПЗФ; розробку ефективної програми поводження із ТПВ у громаді
Keywords: територіальна громада; екологічний стан території; екологічні проблеми територіальної громади; заходи поліпшення екологічного стану території