Становлення та розвиток місцевого оподаткування в Україні - Мандрика, Андрій Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі вдосконалено теоретико-методичні підходи до оцінки ефективності місцевого оподаткування шляхом поєднання кількісних і якісних показників оцінки податкового потенціалу територій. Розроблено рекомендації щодо удосконалення взаємодії між центральними і місцевими органами влади у сфері формування податкових надходжень. Запропоновано напрями підвищення прозорості і підзвітності органів місцевого самоврядування у використанні податкових коштів, що дозволяє посилити довіру платників податків і стимулювати добровільне виконання податкових зобов’язань. Проведено аналіз місцевих податків і зборів за період 2020–2024 рр., який показав, що вони не лише залишаються стабільним джерелом наповнення місцевих бюджетів, але й відіграють ключову роль у процесах економічного регулювання країни. Однак, сучасна система місцевого оподаткування потребує удосконалення механізмів адміністрування. Це зумовлено необхідністю забезпечити фінансову стійкість місцевих бюджетів та підвищити їхню ефективність у реалізації соціально-економічних завдань на місцевому рівні. Такі зміни спрямовані на досягнення стабільного економічного розвитку та стимулювання регіонального зростання.
Keywords: місцеве оподаткування; бюджетна система; адміністрування податків; доходи місцевих бюджетів; податки; децентралізація; видатки місцевих бюджетів; фінансові ресурси