Розвиток нічного туризму в Європі - Поляк, Владислав Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі комплексно проаналізовано розвиток нічного туризму в Європі як одного із видів культурного туризму. Охарактеризовано сутність поняття «нічний туризм» як діяльності, яка включає в себе відвідування пам’яток, театральних вистав, концертів та інших культурних подій у період з вечора до ранку, що відрізняється від традиційного туризму, зосередженого на денних розвагах. Визначено роль нічного туризму в актуалізації культурної спадщини європейських країн, популяризації та збереженні пам’яток, стимулюванні економічного розвитку і міжкультурного діалогу. У роботі охарактеризовано європейські практики організації нічного туризму (нічні екскурсії; нічні тури; різнотематичні фестивалі; розважальні заходи у клубах, барах, ресторанах та ін.). Проаналізовано статистичні дані, які визначають провідні туристичні міста Європи (Лондон, Париж, Берлін, Рим, Амстердам) за кількістю ночей перебування у них туристів (2019–2023 рр.). Розкрито соціокультурні впливи нічного туризму на розвиток місцевих громад (позитивні: покращення економічного становища громад, збільшення кількості робочих місць, розвиток інфраструктури; негативні: ризики підвищення рівня злочинності, шумового забруднення, можливого руйнування традицій та соціальних норм). Висвітлено форми популяризації нічного туризму в мережі Інтернет, зокрема через соціальні мережі та платформи для бронювання.
Keywords: нічний туризм; культурний туризм; культурна спадщина; Європа; місцеві громади; Інтернет