Інформаційна гігієна в системі стратегічних комунікацій України - Шуляк, Назарій Олександрович (My University, 2024)
Наукова робота висвітлює необхідність усвідомленого відбору і споживання інформації, уникнення інформаційного засмічення та підтримки емоційного балансу через розвиток інформаційної гігієни. Запропоновано значення стратегічних комунікацій у гарантуванні національної безпеки та зовнішньої політики будь-якої держави. Наголошено на важливості цього аспекту як для управління соціальними системами, так і для захисту інтересів держави в довгостроковій перспективі. Стратегічні комунікації розглянуто як інтегроване використання різноманітних комунікативних інструментів для просування та захисту інтересів державної системи відповідно до її місії й стратегічних цілей. Особлива увага приділена умовам гарантування національної інформаційної безпеки та інституалізації процесу дотримання інформаційної гігієни. Дисертант робить акцент на тому, що інформаційна безпека суспільства гарантується через можливість вільної реалізації конституційних прав громадян у сфері інформації та захисту їх від деструктивного інформаційного впливу. Наголошено на інформаційній політиці, яка максимально сприяє інформаційній безпеці, а також концепції інформаційної держави як механізму ефективного управління та розвитку суспільства через використання сучасних інформаційних технологій і захист персональних даних. Систематизовано етапи розвитку інформаційного суспільства та поступ інформаційної держави України, а також роль громадських медіа як невід'ємного складника громадських комунікацій. Підкреслено, що громадські медіа є незалежними від комерційних тенденцій та популярних тем, що дозволяє розробляти різні моделі, орієнтовані на залучення громадян. Зауважено про потребу посилення співпраці та координації між різними секторами суспільства, включаючи освіту, медіа, громадянське суспільство та уряд, для розвитку медіаграмотності та інформаційної гігієни. Підкреслено актуальність питань медіаграмотності та інформаційної гігієни в сучасному цифровому світі, а також необхідність подальших досліджень і співпраці в цій сфері для вирішення складних викликів цифрового медіаландшафту. На підставі концепції Європейського Союзу (ЄС) щодо цих питань розглянуто низку стратегій та ініціатив ЄС у цій сфері, які спрямовані на підвищення безпеки та конфіденційності в інтернеті, кібербезпеки та розвитку цифрових навичок. Зазначено, що важливість медіаграмотності та інформаційної гігієни визнають науковці, політики та практики. Детально проаналізовано застосування гейткіпінгу та спіндокторингу в контексті інформаційної гігієни, досліджено їхній вплив на сприйняття та розуміння інформації громадськістю. Обговорено роль цих практик у формуванні образу подій у суспільстві та можливі наслідки їх зловживання. Окрему увагу приділено стратегічним комунікаціям під час пандемії COVID-19, проаналізовано їхню роль у забезпеченні доступності, достовірності та зрозумілості інформації для громадян. Зазначено, що ефективні комунікаційні стратегії допомагають у боротьбі з пандемією та сприяють збереженню життів та здоров'я громадян. У роботі здійснено комплексний аналіз загроз гібридної війни Російської Федерації для інформаційної безпеки України, що поєднує різні типи та способи ведення війни з метою досягнення поставлених цілей. Особливий акцент зроблено на створенні та функціонуванні інформаційних військ, які використовують різноманітні методи, такі як бот-мережі, фейки, кібератаки та інші для впливу на громадську думку та інформаційну сферу. Автор вказує на важливість розвитку українських інформаційних військ як відповідь на агресивну інформаційну пропаганду російських спецслужб. Описано різні ініціативи та заходи, що вживаються для захисту інформаційної безпеки України, такі як діяльність кібервійська, робота з чат-ботами державних структур та спеціалізованих центрів протидії дезінформації. Зауважено, що необхідно бути уважним до спожитої інформації, розвивати навички критичного мислення та використовувати надійні джерела інформації для уникнення психологічних пасток та дезінформації. Робота вказує на необхідність удосконалення інформаційної гігієни як одного з ключових аспектів захисту від негативних наслідків деструктивних впливів та підкреслює важливість обережного ставлення до інформації в умовах воєнного конфлікту.
Keywords: інформаційна гігієна; інформаційна (медіа) грамотність; інформаційна безпека; стратегічні комунікації; тенденції; інструменти; деструктивні впливи; COVID-19; Україна; ЄС; російсько-українська війна; цифровий розрив; маніпуляції; 355.451(477)]:351.746:007