Мовленнєва маніпуляція крізь призму теорії релевантності - Сорокіна, Ліна Євгеніївна; Sorokina, Lina Ye. (Національний університет "Острозька академія", 2010)
Стаття присвячується аналізу маніпулятивної комунікації як особливого виду когнітивно-прагматичної діяльності. В основі дослідження – теорія релевантності Д. Спербера та Д. Уілсон, спираючись на яку можна надати поясненя механізмів маніпулятивного впливу. The article deals with the analysis of manipulative communication as a special type of cognitive and pragmatic activity. The Relevance theory that is in the basis of the research makes it possible to explain the manipulation mechanism.
Verbal manipulation from the perspective of the Relevance theory
Keywords: маніпуляція; релевантність; остенсивно-інференційна комунікація; остенсивний стимул; когнітивне середовище; manipulation; relevance; ostensive-inferential communication; ostensive stimulus; cognitive environment