Лексико-семантичні характеристики дієслів на позначення зухвалої поведінки в сучасній німецькій мові (парадигматичний, синтагматичний та епідигматичний аспекти) - Липка, Світлана Іванівна; Lypka, S. I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті здійснено комплексне дослідження системних парадигматичних, синтагматичних та епі¬дигма-тичних характеристик німецьких дієслів на позначення зухвалої поведінки на основі аналізу тлумачних і синонімічних словників та публіцистичних текстів. Розвідка ґрунтується на використанні деяких «тради¬ційних» і низки «сучасних» методів. Описовий метод використано для виділення одиниць аналізу, їх класи¬фікації та інтерпретації отриманих даних. За допомогою процедури формалізованої інвентаризації встановлено склад лексико-семантичної групи дієслів на позначення зухвалої поведінки. За допомоги парадигматичної методики визначено спільні та диференційні ознаки між розглянутими дієсловами й на основі спільності та відмінності встановлених ознак дієслова об’єднано в різні парадигми. Синтагматична методика сприяла поглибленому аналізу мовних елементів через дослідження їх сполучуваності та контексту. Використано декілька статистичних прийомів для виявлення семантико-кореляційних відношень досліджуваних лексем: критерій хі-квадрат (χ²) і критерій взаємної спряженості Чупрова (К), які дають змогу виявити закономірну сполучуваність компонентів групи. The article deals with the comprehensive study of the semantic characteristics of verbs denoting impertinent behaviour in modern German. Both system-centric and anthropocentric approaches have been combined in the paper with the aim to determine the nominative space covered by the components of the researched lexical-semantic group, and to determine their systemic paradigmatic, syntagmatic and epidegmatic characteristics. The semantic features of the systemic formation (lexical-semantic group) have been described with the help of quantitative-formalized (approximated and static) methods. The study of syntagmatic features of lexical units denoting impertinent behaviour is conducted on the basis of researching their lexical, semantic and syntactic combinability with nouns, adjectives and verbs. The analysis of epidegmatic characteristics (semes, seme complexes) on the basis of studying lexicographic sources and media texts revealed the influence of the context on the realization of the semantics of the semes determined on the basis of dictionaries, which often leads to the appearance of new semes or seme complexes, not registered by the dictionaries, and the change in the order of the hierarchical structure in the semantics of the word.
Lexical-Semantic Characteristics of the Verbs Denoting Impertinent Behaviour in Modern German (Syntagmatic, Paradigmatic and Epidegmatic Aspects).
Keywords: семантична структура слова; lexical-semantic group; лексико-семантична група; syntagmatic connections; парадигматика; paradigmatic relations