Прикладні задачі як один із засобів формування професійних компетентностей у студентів-екологів при вивченні вищої математики. - Ройко, Лариса Леонідівна (Львівський науковий форум, 2024)
Формування готовності майбутніх фахівців до професійної діяльності є одним із пріоритетних завдань закладів вищої освіти. Випускник вузу, який володіє: сучасними технологіями обраної спеціальності; здатністю до прийняття нестандартних та творчих рішень; усвідомленням завдань і засобів самовдосконалення та самоосвіти; умінням працювати в команді; умінням застосовувати отримані знання та навички у процесі вирішення швидкозмінних професійних завдань завжди буде конкурентоспроможним на ринку праці. Підготовка здобувачів вищої освіти спеціальності «101 Екологія» передбачає здобуття теоретичних знань та практичних умінь і навичок у сфері екології, охорони довкілля і збалансованого природокористування.
Освітній компонент «Вища математика» належить до циклу професійної підготовки здобувачів освіти даної спеціальності. Його вивчення необхідно побудувати таким чином, щоб сформувати у них відповідні фахові компетентності і отримати програмні результати навчання, що відповідають обраній спеціальності. Для цього навчальну діяльність слід організувати таким чином, щоб здобувачі освіти були вмотивованими у вивченні освітнього компонента та чітко бачили його застосування у майбутній професійній діяльності.
Keywords: прикладні задачі; професійно зорієнтовані задачі; математична компетентність; майбутній фахівець; професійна діяльність; вища математика