Еколого-етологічні особливості бобра річкового (castor fiber) у гідрологічному заказнику «Гнила Липа» Горохівського району Волинської області - Омельковець, Ярослав Адамович; Степанюк, Ярослав Васильович; Посильчук, Іванна Миколаївна; Omelkovets, Yaroslav A.; Stepaniuk, Yaroslav V.; Posylchuk, Ivanna M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Дослідження проводилося на території гідрологічного заказника «Гнила Липа», розташованого в Горохівському районі Волинської області з метою вивчення екологічних і етологічних особливостей бобра річкового на території заказника. У ході дослідження використовувалися маршрутний метод, облік шляхом виявлення поселень, обчислення кількості тварин за кількістю погризів дерев на території, фотографування нір, гребель, хаток. На території гідрологічного заказника «Гнила Липа» сліди діяльності бобрів виявлені на двох ділянках: поблизу стариці річки Гнила Липа і заболоченому березі річки Липа біля пагорба «Катеринські гори». Біля стариці річки Гнила Липа виявлені 3 жилі нори і 4 заселені хатки, а також 5 нежилих хаток. Це поселення має хорошу кормову базу, оскільки поруч розташовані зарості верби козячої і вільхи. Біля пагорба «Катеринські гори» виявлено 2 нежилі хатки і 2 нежилі нори. Це поселення тварини покинули через зменшення кількості деревно-кущової рослинності і обміління меліоративних каналів в посушливі 2015 – 2016 роки. Серед типів житла у виявлених бобрових поселеннях переважають хатки, які тварини спорудили на низьких заболочених ділянках (стариця Гнилої Липи, берег Липи). Нори бобри будують в берегах меліоративних каналів. На меліоративних каналах обстеженої території нами виявлено 5 гребель з п’ятьма ставками і два «транспортувальні канали» на стариці Гнилої Липи. Такі канали бобри споруджують для транспортування кормів від місця заготівлі до свого житла. За нашими даними, на досліджуваній території проживає приблизно 28 особин бобра річкового. Оптимальна чисельність цього виду для території заказника – 10 особин. З огляду на співвідношення заселених і нежилих нір і хаток, аналіз стану кормової бази та зростання посушливості в весняно-літній період, можна припустити, що тенденція до подальшого зменшення кількості бобра річкового на території заказника «Гнила Липа» збережеться. Основними кормами бобрів досліджуваної території влітку є трав’яниста рослинність, стебла і кореневища лепехи, осоки та сільськогосподарські культури. Взимку тварини харчуються, переважно, заготовленими восени гілками і частинами стовбурів верби, вільхи, осики, тополі.

The research was carried out on the territory of the hydrological reserve "Gnya Lypa" is located in Horokhiv district of Volyn region. The purpose of the work is to establish ecological and ethological features of the сastor fiber on the territory of the reserve. The study used the route method, accounting by identifying settlements, calculating the number of animals in the number of stripping in the territory, photographing nails, dams, huts. On the territory of the hydrological reserve "Gnya Lypa" traces of castor fibers’ activity were found on two sites: near the dead arm of river Gnyla Lypa and the swampy bank of the Lypa River near the "Katerynsky Hory" hill. Nearby of the dead arm of river Gnyla Lypa 3 habitable holes and 4 inhabited huts, as well as 5 uninhabited huts, were discovered. This settlement has a good forage base, as thickets of goat’s almonds and alder can be found nearby. Near the hill "Katerynsky Hory" found 2 uninhabited huts and 2 non-habitable holes. This settlement of the animals left because of the decrease in the number of shrubs and washing of reclamation channels in the arid 2015, 2016 years. Among the types of house in the identified beaver settlements are dominated by huts, which animals erected on low marshy areas (the dead arm of river Gnyla Lypa, the bank of the Gnyla Lypa). Beavers build the holes on the banks of ameliorative channels. At the ameliorative channels of the surveyed area, we identified 5 dams with five tables and two "transport channels" on the dead arm of river Gnyla Lypa. Such channels beavers constructed for transporting feed from the place of harvesting to their homes. According to our data, about 28 species of сastor fiber live on the studied territory. The optimal size of this species for the territory of the reserve is 10 individuals. Taking into account the ratio of inhabited and non-habitable holes and huts, analysis of the condition of the forage base and the increase of aridity in the spring-summer period, one can conclude that the trend towards further decrease of the amount of beaver in the territory of the "Gnyla Lypa" reserve will be preserved. The main food of the castor fibers in the study area in the summer is a herbaceous vegetation, stems and rhizomes calamus, sedges and the crops. In winter, animals feed on, mainly, harvested in the fall branches and parts of trunks of willow, alder, aspen, and poplar
Ecological and ethological features of Castor fiber in the hydrological reserve «Gnyla Lypa» is located in Horokhiv district of Volyn region
Keywords: бобер річковий; біоценоз; хатки; греблі; транспортувальний канал; сastor fiber; hydrological reserve; nutrition; huts; dam