Літературознавчі праці та спомини сучасників про Лесю Українку: на перетині жіночого й чоловічого дискурсів - Федунь, Марія; Fedun, Fedun (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті йдеться про особливості жіночого й чоловічого дискурсів мемуар- них та літературознавчих праць сучасників Лариси Косач. Автори-літературо- знавці зупинялися на проблематиці творів письменниці, її творчих зв’язках з іншими митцями слова, аналізували особливості характеру поетеси тощо. Спо- гадувачі ж акцентували увагу на загальнолюдських рисах вдачі Лесі Українки, її життєвій долі. Зроблено висновок про те, що жіночий і чоловічий дискурси, які мають емпатійний характер, спогадів та літературознавчих праць, присвя- чених письменниці, сповнені певних ознак, а саме: жіночі тексти – ліричних акцентів, чоловічі – суспільно значущих ідей, загального гуманістичного пафо- су тощо. The article tells about the features of male and female memoirs and literary works discourses of Larysa Kosach contemporaries. Authors stopped on the problems of the writer’s works, her creative relationships with other artists of word, analyzed the particular nature of the poetess etc. The memoir writers were focused on common features of Lesia Ukrainka temper, her life’s destiny. It is concluded that the male and female discourses that are of empathic nature, memoirs and literary works on the writer filled with certain characteristics, namely: female’s texts – of lyric emphasis, male’s ones – of socially significant ideas, general humanistic pathos etc.
Literary Works and Memoirs of Contemporaries about Lesia Ukrainka: at the Intersection of Female and Male Discourses
Keywords: дискурс; жіночий; чоловічий; мемуари; спогади; спомини; мемуарний портрет; discourse; female; male; memoirs; recollections; memories; memoirs portrait