Соматотипологічні особливості темпів приросту фізичних якостей хлопчиків 13–14 років (факторний аналіз) - Зубаль, М; Zubal, M (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Стаття присвячена вивченню факторної структури окремих фізичних якостей підлітків різних соматотипів упродовж 13–14 років та дослідженню їхніх темпів приросту під впливом чинного змісту фізичного виховання. Структура щорічного приросту фізичних якостей у хлопців різних соматотипів суттєво відрізня-ється між собою за якісним складом у деякі періоди й за кількістю факторів, що її визначають. Зазначене свідчить про неоднаковий внесок кожної фізичної якості в загальну структуру їх приросту, а отже про різну кількість занять, спрямованих на розвиток певної фізичної якості впродовж навчального року. The article is devoted to the study of factor structure of separate physical qualities of teenagers of different somatotypes at the age of 13–14 and research of their growth rates under act of operating maintenance of physical education. The structure of year-on-year increase of physical qualities for boys of different somatotypes substantially differs between itself after high-quality composition in some periods – also and after some number of factors that it is determined. This testifies to different ccontributionof every physical quality in the general structure of their increase, and consequently about the different amount of employments, directed on development of certain physical quality during a school year.
Somatotypological Peculiarities of Physical Qualities Growth Among Boysaged 13–14 Years (Factor Analysis)
Keywords: структура; фізичні якості; соматотипи; фізичне виховання; structure; physical qualities; somatotypes; physical education