Тематична структура й спрямованість відображення сім’ї в українській пресі (на прикладі газет «Сім’я і дім» та «Вісник + К») - Ветрова, Світлана Сергіївна; Ветрова, Светлана Сергеевна; Vetrova, Svitlana S.; Штогун, Юлія Володимирівна; Штогун, Юлия Владимировна; Shtohun, Yuliia V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
На основі аналізу періодичної преси (газети «Сім’я і дім» та «Вісник + К») за жовтень – грудень 2015 р. вияв-лено пріоритетну проблематику в межах визначених авторами тематичних блоків щодо образу сім’ї. Здійснено систематизацію головних категорій аналізу для формалізованого контент-аналітичного дослідження образу сім’ї в пресі. Виявлено дві тенденції у висвітленні сімейних історій: акценти на сімейних історіях із життя відомих людей чи на родинних історіях звичайних українських сімей, що переплітаються з історією країни. Авторами запропоновано тематичний блок, що стосується дисфункціональних сімей, вивчати на ґрунті традиційного аналізу документів. The analysis of periodicals (newspapers «Simya i dim» and «Visnyk + K», Oct.–Decemb. 2015) identified priority issues within the authors identified clusters on the image of the family. The main categories of analysis for the formalized content analytical study of the image of the family in the press are systemized, in particular, there are singled out as follows: I. Family by a family structure; II. The life cycle of family; III. Family as the presence of married couples; IV. Family as on the number of children; V. Family by type education; VI. Family with special conditions of life; VII. Sign publication. Two trends revealed in the coverage of family stories. The newspaper «Simya i dim» mainly focuses on family life stories of famous people, then as the newspaper «Visnyk + K» – as family history ordinary Ukrainian families, which are intertwined with the history of the country. The authors proposed thematic block that concerns dysfunctional families to study on the basis of traditional document review.
Thematic Structure and Directivity of Reflection the Family in the Ukrainian Press (by the Example of Newspapers «Simya i Dim» and «Visnyk + K»)
Keywords: сім’я як соціальний інститут; сім’я як соціальна група; розвідувальне дослідження; основні тематичні блоки щодо сім’ї; сімейні історії; дисфункціональна сім’я; family as a social institution; family as a social group; exploratory study; main thematic blocks concerning the family; family history; dysfunctional family