Особливості функціонування народної ботанічної термінології в українських західнополіських говірках - Омельковець, Руслана Степанівна (Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2018)
Стаття присвячена дослідженню однієї з найстаріших терміносистем української мови – ботанічної термінології. Показано чинники формування цієї терміносистеми в українських західнополіських говірках та висвітлено її структурні й семантичні особливості. Встановлено, що семантичні деривати є наслідком метонімічного та метафоричного перенесень на основі асоціативного зв’язку за просторовою, часовою чи логічною суміжністю.
Keywords: лексема; ботанічна термінологія; фітономени; західнополіські говірки; семантичні моделі; 811.161.2’28’373.46(477.81/.82):58