Стеганографія в аудіо методом зміни фази звукового сигналу (phase coding) - Петручик, Ілля Ігорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Робота присвячена дослідженню методів стеганографії аудіосигналів та практичній розробці настільного програмного засобу для реалізації методу Phase Coding. У роботі проаналізовано сучасні підходи до приховування інформації в аудіо, зокрема класичне, локальне, сегментне та адаптивне кодування, а також кодування за ключовою фразою. Розглянуто принципи обробки аудіосигналів за допомогою FFT, параметри частотного діапазону та способи підвищення стійкості повідомлення до шумів і перетворень. Для реалізації програмного засобу обрано мову Python та бібліотеку PyQt5, що дозволило створити кросплатформений графічний інтерфейс користувача. У програмі реалізовано основні функції: кодування та декодування повідомлень у аудіофайлах різними режимами Phase Coding, відображення спектру сигналу, налаштування параметрів сегментації, енергетичних порогів та частотного діапазону. Результатом роботи є повнофункціональний програмний застосунок, що забезпечує зручне налаштування параметрів стеганографічного процесу, наочну візуалізацію результатів та стабільну роботу з аудіосигналами. Застосунок може бути використаний у навчальних і дослідницьких цілях для аналізу ефективності методів аудіостеганографії. Застосунок експортовано в виконуваний файл для зручності запуску на ПК без Python.
Keywords: стеганографія; аудіосигнал; Phase Coding; PyQt5; Python; приховування інформації; FFT