Забезпечення захисту й організація зберігання електронних документів - Кукла, Вадим Валерійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі висвітлено результати дослідження проблем забезпечення захисту та організації зберігання електронних документів у сучасному інформаційному суспільстві. Проаналізовані теоретичні аспекти і практичні підходи до побудови ефективного середовища для зберігання електронної документації. У першому розділі визначено сутність поняття «електронний документ», охарактеризовано його відмінності від традиційного паперового аналога та проаналізовано основні методи захисту, зокрема шифрування, електронний підпис, контроль доступу та системи резервного копіювання. Особливу увагу приділено правовим аспектам використання електронного підпису та його ролі в забезпеченні юридичної значущості документа. Окреслено основні типи загроз для електронних документів: технічні збої, несанкціонований доступ, зловмисне програмне забезпечення ін. У другому розділі досліджено актуальні технологічні рішення у сфері захисту інформації, зокрема, системи електронного архівування, хмарні сховища з підвищеним рівнем безпеки, засоби автентифікації користувачів та технології блокчейн. Особлива увага приділена перспективам розвитку систем захисту в умовах цифрової трансформації, глобалізації кіберзагроз та зростання обсягу оброблюваних даних. Розкрито важливість інтегрованого підходу до безпеки, який поєднує технічні інструменти з нормативним регулюванням та підвищенням цифрової грамотності персоналу.
Keywords: електронний документ; інформаційна безпека; цифрова трансформація; захист даних; електронний підпис; кіберзагрози